تغذیه و سلامتی

تغذیه و سلامتی چه ارتباطی باهم دارند؟؟
امروزه شاهد آن هستیم که با پیشرفت علم و دانش و ماشینی شدن زندگی ها،دگرگونی های عجیبی در تغذیه و سلامتی انسان ها رخ داده و به جای نظم دادن به زندگی و سلامتی بی نظمی هایی بر سلامت بشر حاکم شده است!
و زندگی ما انسان ها در این عدم تعادل و بی نظمی ها حل شده و ناخواسته دنباله رو صنعت و تکنیک حاکم بر جامعه شده ایم.
یکی از آلودگی های جامعه امروز استفاده از کودهای شیمیای برای افزایش کمیت محصولات کشاورزی است.زیرا این کودها تعادل مواد معدنی موجود در خاک را به هم می زنند و در نتیجه محصولات کشاورزی تولید شده موجب به هم خوردن تعادل در روابط شیمیایی و بیوشیمایی بدن می شوند. درنتیجه سبب ایجاد انواع بیماری هایی می شوند که از نظر پزشکی ناشناخته هستند.
از دیگر پدیده های امروزی وجود علم مهندسی ژنتیک می باشد که بنیان و اساس طبیعی گیاهان را به هم میزند و با اینکه محصولات حاصل از این علم از نظر ظاهر بسیار زیبا هستند ولی از نظر طعم ،مزه و کیفیت ارزش چندانی ندارند و از طرفی تغییراتی را در بدن انسان به وجود می آورند.
دیگر پدیده صنعتی امروز، تولید لوازم آرایشی و مواد شیمیایی از قیبل خوش بو کننده های بدن و هوا،حشره کش ها و آفت کش ها می باشد.
همه این پدیده ها در نهایت آلودگی مواد غذایی را منجر می شوند که بیشترین آسیب متوجه سلامت انسان ها شده است!

وضعیت تغذیه ای در نیم قرن اخیر بسیار متحول شده است.
در عصر حاضر غذای سالم به ندرت به دست ما می رسد.
مواد غذایی فریز شده !
مواد غذایی بسته بندی شده و پاستوریزه شده!
مواد غذایی که از فاصله های دور و گاهی از کشوری دیگر به سفره ما آورده شده اند!
کالاهایی با درج برچسب ارزش مواد غذایی(میزان کالری،پروتئن و چربی) و معمولا نام یک شرکت تجاری را با خود به همراه دارند!
همه دستکاری شده اند!!
روزگاری گوشت گاو در سبد تغذیه ای ما جایی نداشت ، اکنون یکی از مواد غذایی مورد مصرف ما میباشد!
غذاهایی حاوی انواع آلودگی ها (از قبیل : افزودنی ها ، آفت کش ها و سموم ،آنتی بیوتیک ها ،هورمون ها،کودهای شیمیایی و تراریخته ) جایگزین غذاهای طبیعی و سنتی شده اند!
شاید دلباختگی ما در استفاده از مواد غذایی جدید و صنعتی حاصل سودآوری شرکت های موادغذایی ،ارمغان علم جدید بدون تحلیل دقیق ضررهاوفواید سبک جدید تغذیه ای باشد.
انسان باید نکات زیر را در مورد غذایش بداند.
چه چیزی میخورد؟ این غذا از کجا آمده است؟ ترکیبات آن چیست و چه فرایند تولیدی داشته است؟چه سود و زیانی برای بدن دارد؟
اسراف نکند! اسراف فقط به معنی دور ریختن و تلف کردن غذا نیست بلکه مهمترین اسراف پرخوری کردن است!
روح سالم در بدن سالم
سلامتی روحی تابع سلامتی جسم است، حلال بودن و پاکیزه بودن غذا در کنار کیفیت و سلامت آن اهمیت ویژه ای دارد به طوری که تغذیه حلال و پاکیزه براخلاق و رفتار انسان تاثیر میگذارد.
شاید بسیاری از فاکتورهای موثر بر سلامتی مانند تغییرات فصلی ،آلودگی هوا و آلودگی محیط زندگی خارج از اراده ما باشد ولی مقدار مصرف غذا ،قابل برنامه ریزی است.
غذا ماده اولیه خون(صفرا،سودا ،دم و بلغم) است و بیماری ،درنتیجه بهم ریختن این چهار خلط است، بنابراین اگر کسی بدون پرهیز در تغذیه درمان را شروع کند، موفق نخواهد شد ،شاید ظاهرا و موقتا احساس سلامتی کند ولی سلامتی اصلی با پرهیز تغذیه ای بدست می آید.
هر مکتب طبی که توجه به تغذیه را مبنای درمان خود قرار ندهد ، ناقص است.
(( معده خانه بیماری هاست و پرهیز راس همه درمان ها))
به عقیده ابن سینا بهترین مکتب پزشکی آن است که به دارو نیاز نداشته باشد!
هرچه یک مکتب پزشکی به دارو وابسته تر باشد آن مکتب پزشکی ضعیف تر است!
نکته مهمی که افراد باید به آن توجه کنند تاثیر آرام و تدریجی غذا بر بدن انسان است.
به قول برخی افراد: چند ساله فلان غذای مضر را میخوریم و آسیب ندیده ایم!همیشه فلان شیرینی و غذا را خورده ایم و میخوریم!
این افراد از اثرات دراز مدت این نوع غذاها و تاثیرات آن حتی بر نسل های آینده خود غافلند!
در بدن انسان هر سلول ، اندامک و ملکولی که تولید میشود و جایگزین تحلیل رفتن می شود از غذا منشا می گیرد.
پس سلامت غذا یعنی سلامت تک تک ملکول ها و یاخته های بدن.

پرخوری، مادر تمام بیماری ها!
کم خوری کلیدی ترین نکته برای سلامتی است.
مقدار غذا نباید زیاد باشد چون باعث سوء هاضمه و فساد خون میگردد.(خونی که برخی مواد غذایی را بیش از ظرفیت خود دارد)
خون ناسالم می تواند عامل هر بیماری باشد! بیماری های رایج قرن حاضر مثل دیابت،چربی خون،فشارخون، و به دنبال آن بیماری های قلبی و سرطان…
علت اینکه قبل از سیرشدن باید از غذا دست بکشیم ، آن است که وقت هضم غذا به دلیل افزایش دمای معده حجم غذا افزایش می یابد و فضای خالی معده را پر می کند.
مهمترین وعده غذایی
با توجه به سخنان و اعتقادات اطبا طب سنتی، صبحانه و شام مهمترین وعده های غذایی می باشند و ناهار در طب سنتی جایگاهی ندارد و توصیه براین است در صورتی که تمایل به صرف ناهار دارید از غذاهای زود هضم از جمله میوه ها و سبزیجات فصل و انواع سالاد استفاده کنید.
بوعلی سینا در کتاب قانون : در اول روز و اول شب غذا خورده شود از خوردن غذا در نیمه روز پرهیز شود.
مهمترین وعده غذایی صبحانه است و بعد شام است.
ترک نکردن شام!!
شب با شکم خالی خوابیدن بسیار مضر است!خصوصا در افراد مسن و کودکان(البته توصیه بر زود شام خوردن است)
زیرا خوابیدن با شکم خالی سبب ضعف بدن و از بین رفتن قوت بدن می شود!
به طوری که گفته می شود: خوابیدن با شکم خالی جوان را پیر میکند و پیران را میکشد!
بنابراین برخلاف عادت بسیاری از افراد که مهمترین وعده غذایی آنان ناهار بوده و صبحانه و شام را نمیخورند، در طب سنتی و اسلامی به خوردن صبحانه و شام تاکید شده است.
پرهیز از تنوع خوری
یکی از عادات بد تغذیه ای ما تنوع خوری و خوردن چند نوع غذا با مخلفات ، در یک وعده است!
راز اینکه انسان بیشتر از حیوانات بیمار می شود همین است که اولا حیوانات کم تر غذا میخورند و دوما غذایشان متنوع و رنگارنگ نیست!
غذای سالم و طبیعی، کامل و مقوی(طبق هرم غذایی حبوبات و نان کامل و در مرحله بعد میوه و سبزی و بعد از آن پروتئین و لبنیات و..) ،پاک و حلال و به اندازه برای بدن کافی است.
استفاده از محصول بومی و فصل
غذا باید متناسب با تغییر فصل ، اقلیم و سن تغییر کند.
هرمنطقه غذا و محصولات مخصوصی دارد و مناسب مزاج و طبع افراد آن ناحیه است.
همچنین با تغییر فصل مزاج بدن نیز تغییراتی میکند و باید غذاها و میوه های فصل را استفاده کرد.
همه این ها بر مبنای قانونمندی طبیعت است و پیچیدن یک نسخه برای همه افراد در همه مناطق و همه فصول صحیح نیست.
ترتیب مصرف مواد غذایی
بر طبق روایات و آیات کتب اسلامی ، خوردن میوه بر روی گوشت قطعا جسم انسان را بیمار میکند!
مصرف صحیح به این صورت است که اول مایعات ،سپس میوه ها و بعد از آن گوشت ها.
بهتر است میوه های تازه و فصل با فاصله زمانی مناسب از غذا مصرف شوند و خوردن مایعات و نوشیدنی ها قبل از مصرف میوه ها مناسب تر است.
بهترین غذا نان کامل و بهترین میوه انگور است!
نان سالم و کامل می تواند غذای اصلی انسان باشد به شرطی که:
1- گندم آن رسیده ، چاق و سالم باشد 2-سبوس آن به مقدار کافی باشد 3- خمیر آن خوب سرشته و بگذارند خوب برآید 4-در تنور به آرامی پخته شود
با اینکه برخی نکات به ظاهر مهم در تغذیه مدرن مشاهده میشود ولی متاسفانه امروزه شاهد نزول سلامتی انسان ها هستیم.علم بشر در زمینه های فراروانی دارای محدودیت است و با پیشرفت بیشتر متوجه خطاهای علمی خود می شود.